وبلاگ

پیش نیازها برای درخواست ویزای تحصیلی کانادا چیست؟ ‎‎

دریافت ویزای تحصیلی کانادا برای بسیاری از دانشجویان بین المللی، شاید مهم‌تر از خود تحصیل باشد. چگونه می‌توان شانس دریافت ویزای تحصیلی را افزایش داد؟ در مصاحبه با نازنین بیتاژیان، مشاور رسمی اداره مهاجرت کانادا، از او در مورد دلایل رد درخواست ویزای تحصیلی کانادا و اقداماتی که قبل و بعد از درخواست ویزا می‌توان انجام داد، سوالاتی پرسیده شده است که در ادامه این مطلب می‌خوانید.

اوضاع صدور ویزای تحصیلی این روزها چگونه است؟

این روزها، داستان ویزای تحصیلی با چند سال قبل، واقعا تفاوت زیادی دارد. اگر چند سال گذشته اقدام می‌­کردید، با وجود سن بالا و حتی فاصله تحصیلی، شانس داشتید.. اما هر سال که می­‌گذرد، افسر ویزای اداره مهاجرت، با تجربه‌تر شده و ایرادات پرونده‌های قبلی را تکرار نمی‌کنند. عملکرد کسانی که قبل‌­تر به کانادا رفته­‌اند و تحصیل کرده‌­اند و متاسفانه پناهنده شده­‌اند یا درس­شان را ادامه نداده­‌اند، همه این‌ها روی ویزای پرونده‌­های دانشجویی تاثیر می­‌گذارد.

مراحل درخواست ویزای تحصیلی از زمان تصمیم به مهاجرت چیست؟

مرحله اول اینکه باید دانشگاه پیدا کنید و بر اساس آن دانشگاه، شرایط را ارزیابی نمایید و پذیرش داشته باشید. مرحله دوم این است که با توجه به شرایط اقدام کنید. مثلا اگر خانواده هستید، خانوادگی اقدام کنید یا نفر اصلی که دانشجو است به تنهایی اقدام کند. مرحله سوم جمع‌­آوری مدارک است. مهم این است که مدارک کاملی جمع‌­آوری کنید. بعضی دوستان این روزها عجله می­‌کنند که سریع­‌تر مدارک را جمع کنند در حالی که کار درست انجام دادن، مهم‌­تر از کار سریع انجام دادن است. مرحله چهارم اقدام برای درخواست ویزا و پرداختن مبلغ به اداره مهاجرت است. مرحله پنجم انگش‍ت‌نگاری است. قبلا این­طور بود که اگر انگشت­‌نگاری انجام نمی­‌دادید، پروسه ویزا پیش نمی­‌رفت اما الان اگر انگشت‌­نگاری هم انجام نشود، پروسه ویزا استارت می‌­خورد. ممکن است به مرحله بعد بروید و ممکن است رد شوید. حتی قبل از اینکه برای انگشت­‌نگاری اقدام کرده باشید. به هرحال انگشت‌­نگاری باید انجام شود و 10 سال اعتبار دارد.

چه مدرک زبانی برای ویزای تحصیلی نیاز است؟

موضوع اول زبان و داشتن مدرک آیلتس یا دولینگو که این روزها جایگزین موقت آیلتس شده، است. البته برخی دوستان فکر می­‌کنند باید با دولینگو پیش بروند اما این­طور نیست. به خاطر کووید 19 و مشکلات ناشی از آن، دولینگو به طور موقت جایگزین آیلتس شده است. مهم است که شما چه مدرک زبانی روی پرونده­‌تان می­‌گذارید. درست است که شاید بعضی دانشگاه‌­ها با نمره زبان کمتر به شما پذیرش دهند اما این موضوع، یکی از فاکتورهایی است که از نظر افسر ویزای اداره مهاجرت، این روزها، خیلی مهم شده است.

پذیرش دانشگاه در ویزای تحصیلی چه تاثیری دارد؟

با توجه به شرایط خودمان، باید سعی کنیم از دانشگاه بهتر پذیرش بگیریم. اما بسیاری از دانشجویان، این شرایط را ندارند. اکثر دانشگاه‌­های کانادا، حداقل نیازمندی­‌هایی دارند و حداقل معدل یه GPA مورد پذیرش آن‌ها بین 14 تا 15 است و حداقل نمره آیلتس هفت می­‌خواهند. با این حال، شاید برخی افراد، معدل کارشناسی­شان پایین باشد و یا مدرک زبان خیلی خوبی نداشته باشند که از این دانشگاه­‌ها پذیرش بگیرند. اگر امکان این را داشته باشیم که از دانشگاه­‌های با رتبه بالا پذیرش بگیریم، در فرآیند ویزای ما قطعا تاثیر می­‌گذارد. اما برخی اوقات ممکن نیست و باید بر اساس شرایط خودمان اقدام کنیم.

آیا رشته تحصیلی هم مهم است؟

بله، هنگام گرفتن پذیرش، باید توجه کنیم رشته‌­ای که پذیرش می‌­گیریم، خیلی نامرتبط به سابقه کار یا تحصیلات قبلی­مان نباشد. مثلا اگر در رشته پرستاری تحصیل کرده‌­ایم، شاید یک­سری رشته­‌ها برای ما مناسب نباشد. برخی دوستان که پرستاری خوانده­‌اند با ما تماس می­‌گیرند و رشته‌­هایی را برای ادامه، پیشنهاد می­‌دهند که اصلا ارتباطی ندارد که این مساله شانس ویزا را کاهش می‌دهد.

سن چه تاثیری در ویزای تحصیلی دارد؟   

هیچ قانون مصوبی برای اداره مهاجرت وجود ندارد. اما سن شما با مقطع تحصیلی­تان مرتبط است. ممکن است شما 45 سال سن داشته باشید و دکتری خوانده باشید و قرار باشد پسادکتری بخوانید. این موضوع، توجیه دارد. باید ببینید چند سال دارید و چه مقطعی می­‌خواهید تحصیل کنید. اگر صادقانه عرض کنم، شخصی که 46 و 47 سال دارد، دیگر توجیهی ندارد که برای ویزای تحصیلی به کانادا بیاید. این فرد باید در مقوله‌­های دیگری اقدام کند. در مجموع، به مقطع تحصیلی­‌ای­ که قرار است در آن تحصیل کنید، بستگی دارد.

به عنوان مثال کسانی که سن­شان، 25 یا 26 سال است، اگر درخواست ویزای تحصیلی برای مقطع کارشناسی بدهند، به جرات می­‌توانم بگویم این روزها، افسر اداره مهاجرت پرونده آن‌ها را درجا رد می‌­کند. فاکتور سن روی مقطع تحصیلی برای پذیرش، مهم است.

معمولا به دوستانی پیشنهاد می­‌دهیم در مقطع کارشناسی، تحصیل کنند که 20 تا 21 سال سن دارند. بعد از این سن، شانس ویزای آن‌ها پایین می­‌آید. البته برخی اوقات، افسر ویزا می‌­دهد اما من بر اساس جامعه آماری خدمتتان عرض می­‌کنم. کسی که سن وی 26 و 27 سال است، واقعا به کارشناسی فکر نکند. برای این دسته از دوستان، پیشنهاد من، کارشناسی ارشد است. حتی سراغ کالج هم نروند.

وضعیت متقاضیان تحصیل در کالج چگونه است؟

برای برخی دوستان از جهت هزینه و گذراندن طول دوره سخت است که به دانشگاه بروند. بنابراین به سراغ کالج می­‌روند. در حالی که این روزها، پذیرش کالج گرفتن واقعا شانس ویزا را پایین می­‌آورد. علت چیست؟ شما خودتان را به جای افسر بگذارید. فرض کنید شخصی لیسانس مدیریت دارد و از یک کالج مثلا کالج سنکا (Seneca) که جزء تاپ­‌ترین کالج­‌های کانادا است، در یک رشته حتی شده مرتبط، پذیرش می­‌گیرد. افسر درجا درخواست ویزای وی را رد می­‌کند. ما نظر کم نداشتیم که افسر ویزا نوشته است مقطع تحصیلی شما در ایران، بالاتر از مقطع تحصیلی‌­ای بوده که برای آن پذیرش گرفته‌­اید. پس اگر کسی لیسانس دارد، نمی‌­تواند کالج پذیرش بگیرد. اگر فوق لیسانس دارد، لیسانس نمی­‌تواند پذیرش بگیرد اما برای کارشناسی ارشد مجدد، پذیرش گرفتن، مشکلی ندارد چون افراد زیادی هستند که ارشد دارند و می­‌خواهند ارشد جدید بگیرند و از نظر افسر ویزا، هیچ اشکالی ندارد.

در مقطع فوق لیسانس، برای تغییر رشته به مدیریت مجدد، چگونه می‌­توان افسر را توجیه کرد؟

اگر کسی فوق لیسانس مدیریت خوانده و دوباره قصد دارد مدیریت بخواند، هیچ توجیهی برای افسر ندارد. به نظرم فرد نباید وقت و هزینه خود را برای چنین برنامه‌ای بگذارد. قطعا طرح موفقی نیست. افسرها به قدری از این موارد دیده‌­اند که می‌­دانند این کار، فقط برای ورود به کاناداست.

فاصله بین مقاطع تحصیلی چه تاثیری در شانس ویزا دارد؟

فاصله تحصیلی در ایران زیاد مطرح می­‌شود. زیاد شنیده‌­ام که در ایران گفته می­‌شود مثلا 20 سال از زمان تحصیل قبلی گذشته و دیگر اقدام نکنید. اتفاقا امسال برای بسیاری از اشخاصی که ویزا داشتیم، به جای افراد کم­سن و سال، افرادی بودند که سال­‌ها از تحصیل آن‌ها گذشته بود. مهم‌­ترین موضوع گپ تحصیلی این است که افسر اداره مهاجرت احساس نکند شما یک رشته نامربوط پذیرش گرفته‌­اید. باید ثابت کنید سابقه کارتان طوری است که با تحصیل در رشته‌­ای که پذیرش گرفته‌­اید، پیشرفت اتفاق می­‌افتد. این­طور نبوده که بعد از این همه سال، مثلا در حوزه معماری فعالیت کرده­‌اید الان قرار است در کالج، گرافیک بخوانید! برخی دوستان، مسیرهای اشتباه می‌­روند و به همین خاطر، توجیه‌­شان هم اشتباه است. گپ تحصیلی فقط همین است! یعنی افسر باید قانع شود که در بازه فاصله تحصیلی، شما چه اقداماتی انجام داده‌­اید.

اگر دانشجویی درخواست ویزای تحصیلی‌­اش رد شود، چند بار دیگر می­‌تواند برای ویزای تحصیلی اقدام کند؟

قانون اداره مهاجرت کانادا هیچ مقررات خاصی برای این مورد ندارد. ما افرادی را داریم که چهار بار برای ویزای مجدد اقدام کردند. لازم نیست فاصله زمانی رعایت شود. اگر شما مدارکی دارید که شرایط شما را بهتر کرده، می‌­توانید بلافاصله درخواست بدهید. خوبی کانادا این است که افسرها موظفند هر مورد که شما ارائه می­‌کنید، فقط با توجه به مستندات آن پرونده پیش ببرند. نمی‌­توانند به پرونده قبلی ارجاع دهند و بگویند چون روی پرونده قبلی رد شده­‌اید، باز هم مردود هستید.

با این حال، نباید همین­طور بی‌­هدف اقدام کرد. توصیه من این است که اگر یک بار مردود شده­‌اید، حتما نوت را بگیرید و ایرادات را ببینید. اگر فرصت شد دوست دارم داستان نوت را توضیح دهم. در مجموع درخواست چندباره مانعی ندارد.